Édes Mexikó!
Mexikóban az édességek, desszertek különlegesek. Különlegesen finomak! Egyszerre édesek és sósak – de legfőképpen erősek. Ízesítésnek gyakran használják a habanero chilipaprikát, ami egyike a legcsípősebb chilifajtáknak.
Rengeteg mexikói nyalánkság tartalmaz kókuszt, tamarindot vagy mangót. Mennyei a chilibe mártott aszalt mangó, amit bármelyik élelmiszerboltban beszerezhetünk. A jellegzetes guayaba gyümölcsből készült, kissé a birsalmasajtra hasonlító cukorkából is bevásárolhatunk. A mexikói marcipánt mogyoróból csinálják, és legalább annyira édes, mint a mi marcipánunk, de állaga porhanyós, nem olyan krémes, mint a miénk. Tengerparton kérjünk citrommal és Valentina szósszal bevont kókuszszeleteket!
A kisüveges kiszerelésben kapható sós, pikáns, lime ízű Tajinnal megízesíthetjük a napunkat, és bármelyik ételünket is. De mindenekelőtt az errefelé nagyon kedvelt főtt kukoricát – így lesz az is tüzes. Mint minden, Mexikóban.
Ha étteremben autentikus desszertet ennénk, a Jericallát ne hagyjuk ki! Ennek a pudingszerű krémnek fahéjas és vaníliás az íze. Ha helyi fagylaltféleséget kóstolnánk, a Nieve de garrafát válasszuk: ez a sörbet cukorral, sóval és friss gyümölccsel, tej nélkül készül. A strandon, napozás közben kötelező a Cocoda, amihez a felaprított kókuszt tojással sütik össze.
But first: coffee! Ha mexikói kávékülönlegességet kortyolgatnánk, Horchata lattét rendeljünk. Általában rizstejből, fahéj- és vaníliaaromából, édesítőből, plusz természetesen eszpresszóból áll, az íze emlékeztet a chai lattéra. Cikksorozatunk következő részében a hamisítatlan mexikói fogásokat vesszük számba.
Az Aurora Travel kedvező utazási ajánlatokkal segít abban, hogy bárki megízlelhesse a pikáns mexikói életet, akarom mondani, étkeket.
(Szerző: Kiss Annamária, kulturális újságíró)